Kris förfan……

Tänkte göra ett litet inlägg i debatten kring den för tillfället pågående avtalsrörelsen.

Detta är ju mina egna spekulationer och åsikter är kanske viktigt att poängtera.

Den sista oktober gick avtalsrörelsen in i sitt slutskede. Från och med 1 november gick OPO (opartiska ordförandena) in för att enas om ett bud som de sedan skulle delge till facken inom industrin och teknikföretagens förhandlande parter.

Men låt oss backa tiden ett halvår ungefär.

Det var vid den tiden som olika VD:ars bonusar och löneökningar blev officiella. Som tur var för exempelvis Scanias VD som hade det lite tufft med sina futtiga 700000 i månaden, blev han tilldelad en bonus på drygt 16,5 miljoner.

Handelsbankens VD som slitit hårt i flera veckor av sin karriär, blev för det tilldelad 65% av sin lön (850000 kronor i månaden), livet ut. Alltså karl behöver klara sig på ungefär 550000 kronor i månaden….man blir ju verkligen orolig och funderar på att skjuta till en slant.

En VD i min närhet satt nog med tårar i sina ögon och berättade hur torftigt han hade det med sina 650000 kronor i månaden. De medlidande ägarna beslöt därför att öka hans lön med 32%…. man får verkligen hoppas att det löser sig med hans ekonomiska bekymmer.

Bara några veckor efter att detta hade kommit ut kunde man läsa om alla bekymmer inför att vi vanliga löntagare skulle komma att kräva för mycket vid avtalsrörelsen som skulle dra igång till hösten.

Om vi skulle få för oss att kräva för höga löneökningar skulle ju detta sätta ordentlig fart på inflationen sas det. Vi hade ju i det senaste avtalet fått generösa 2,9% trots att det krisades som aldrig förr runt om i landet. Nu hade ju även inflationen varit 2,9% vilket innebar att vi fick oss en reallöneökning på 0%.

Vad man nu måste förstå är ju att VD:arna har ett mycket viktigt jobb…… våra egna jobb är ju inte så viktiga…..mest en kostnad vad jag hört.

Läste en artikel en gång om att VD lönerna var så höga som de var för att de tog ett så stort ansvar, hette det där.

Det lät ju otroligt förnuftigt tyckte jag, tar man ett stort ansvar så ska man ju ha bra betalt. Men nu var det ju så att jag läste lite annat också. Det visade sig ju att en VD som fick en väldigt hög lön med tanke på det stora ansvar han tog, hade…om han nu misslyckades lite med att ta sitt högavlönade ansvar, skulle bli tilldelad något som ett tag kallades fallskärm. Alltså…VD:n tog det ansvarsfulla jobbet med den höga lönen. Men för att han nu inte skulle vara så rädd för att bära detta högavlönade ansvar på sina små axlar, så fick han ännu mera pengar än den höga lönen om han misslyckades med att ta sitt stora ansvar.

Denna ekvationen grunnade jag på ett tag. Ta ett stort ansvar = hög lön, Misslyckas med att ta sitt stora ansvar = större ersättning än lönen.

På något sätt kändes det som om det var någon som ville luras litegrann….för hur än VD:n kunde tänkas bete sig….fick han en jävla massa pengar.

Med tanke på VD:arnas generösa lönehöjningar och bonusar var nu de (arbetsgivarna) tvugna att backa lite angående den inflationspåverkan som våra giriga lönekrav kunde tänkas få.

Istället så kom det upp en ny kris! I kris kan man ju definitivt inte höja lönerna alls var vad som nu sades. Men nu visade det ju sig att krisen inte riktigt dykt upp än. Men prognosmakarna hade sagt att allt tyder på en avmättning på marknaden….alltså kris.

Vi kanske ska prata lite om prognosmakarna. Det första man tänker på när man hör ordet prognos, är ju de som brukar dyka upp direkt efter nyheterna på kvällen….väderprognosen.

Där har ju ett gäng högutbildade människor suttit i Norrköpings trakten, utrustade med all världens dataprogram och sin egen fleråriga utbildning inom väder och vind. Med hjälp av allt detta hade de nu gjort en väderprognos för antingen 3 eller 5 dagar framåt. Det alla vet är ju att de trots all utbildning och alla hjälpmedel väldigt sällan har rätt utan snarare gasnska precis tvärtom. Det som gör det hela ännu mer pinsamt är att i Tysklands djungel någonstans, finns en tandlös 92-åring. Denne tandlöse 92-åring brukar ibland gå till sin närbutik och köpa sig en lagom rutten böckling. Väl hemma igen brukar han öppna upp böcklingen med sin hemmagjorda morakniv. Nyöppnad och fin brukar sedan böcklingens urinblåsa tala om för mannen hur de 14 nästkommande somrarna kommer att bli. Eftersom det nu visar sig att den 92-åriga mannen oftare har rätt än de välutbildade, välutrustade meterologerna så skäms de en liten aning och börjar helt enkelt låtsas att den tandlöse 92-åringen överhuvudtaget inte existerar.

Ett annat exempel på prognosmakare och deras enastående förmåga att väldigt ofta lyckas ha fel, är ju när något snille tar med en apa från skansen och sen utmanar alla börsens fräcka aktiemäklare. Givetvis sopar apan golvet med alla börshajar och de börjar genast analysera felet. Eftersom de är så usla på att analysera, trots att analysera är just deras jobb…så analyserar de givetvis helt fel…..och allt går åt helvete.

Prognosmakarna jag nu syftade på är ju de som olika bolag har anställt för dyra pengar för att där sitta och berätta hur framtiden ska se ut. Jag vet inte hur många diskussioner med chefer som just fått en massa information om framtiden av sina närmaste prognosmakare jag har suttit i när marknaden är i kris. Men varje gång har det varit besked om att domedagen är nära, för nu kommer det att gå åt helvete på riktigt. När man då som en rätt taskig lekman försöker överraska dom med att tycka att det faktiskt kommer att vända uppåt igen. Har man då fått höra att tidigast om 7-8 år kan vi förvänta oss en vändning. När sen vändningen kommit en vecka senare har de stått där som levande fågelholkar. Men snabbt har de sett till att få sin del av kakan för deras otroliga arbete i den krisen som faktiskt var.

Men som sagt var, nu har de små prognosmakarna varit framme och talat om att det är kris igen….så det finns inget utrymme för några löneökningar. Ska med spänning följa hur prognosen för VD:arnas löneförhandlingar verkar framåt vårkanten. Men om det nu skulle dyka upp en ny kris så skulle nog VD:arna antingen belönas för att de varit så fruktansvärt snabba att agera i den krisen som prognosmakarna nu sagt kan komma. Eller så ska de väl ha en extra slant för all sveda och värk de fått utstå i sin oro om den eventuella, framtida krisen. Min egen prognos är….nog fan är det kris! Min fråga är….är det jag som ska betala den nu igen?

JoE

2 Responses to “Kris förfan……”

  1. Benganf Says:

    Hej Jocke
    Är det ok att sno detta inlägg till en krönika på vår hemsida?

  2. joecat Says:

    Svarar så här några månader senare…..det är ok Bengan!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu