Valet kan bli kvalet…..

Valfrihet!

Ett ord som jag alltid uppskattat och värderat högt.

Alla ska ha möjligheten att välja, självklart!…. men med det så kommer också den andra sidan….du bär 100% ansvar över dina egna handlingar!

Om det var så att alla hade möjlighet att välja och på så sätt ta sina egna beslut, borde det betyda att allt var frid och fröjd.

Men när det finns personer, instanser, myndigheter och andra jävla hittepå saker som bara finns för att lura och bedra….det är då det går åt helvete.

Det började redan för några år sen….jag intog fiollåde utseende när jag första gången hörde talas om SMS lån.

De spelades trudelutter på radion som förutom att de var så irriterande dåliga att jag ville slita ut min integrerade bilradio och trycka ner den i halsen på närmsta SMS användare….även fick mig att gå i taket eftersom jag förstod grundtanken i det hela.

Det var ju knappast Carl-Henric Svanberg och hans kompisar som skulle skicka iväg ett SMS för att det blivit ett litet hål i plånboken.

Vilka var målgruppen egentligen?

När man började kika lite på räntan blev det ju intressant…..inte den utlovade räntan…..utan den effektiva!

Någonstans räknade någon ut att den effektiva räntan var på närmare 1400%!!!

Nu var det ju meningen att detta skulle vara ett slags korttidslån… det skulle betalas tillbaka inom 30 dagar…..då hade de ju bara en effektiv ränta på måttliga 20%.

Men eftersom målgruppen var de som hade råd med en mobiltelefon men var kort om cash…det vill säga 85% av landets befolkning så skulle det bli finemang det här.

Nu är det ju inte medelsvennen som tar ett SMS lån….det är de som inte ser någon annan väg ut för att klara de närmsta dagarna som sitter där och knappar in sin begäran.

Nu är det ju ett val som var och en av oss gör….om vi vill ta ett SMS lån eller inte…jag för egen del skulle aldrig göra det…men det har nog mer rediga personer än jag sagt.

Nu pekar nog en hel del finger åt mig, ”det är ju en valfrihet som bara de svaga väljer”, tänker ni….. Ja…precis…..det är ju de svaga som gör det här valet…. De som inte har något annat alternativ….de som passerat gränsen till vad de klarar.

Baktanken är ju tydlig….de lånar pengar till de som kommer att ha problem med att betala tillbaka i tid….. de lånar ut pengar till de redan utsatta……för det krävs ju ingen som helst säkerhet för att få lånet……på pappret alltså.

Det för ju tankarna över till vår kära kronofogdemyndighet…..minns att förr så skulle man ju bli delgiven först.

Det skulle väl till och med upp i tingsrätten innan det kunde bli utmätning och prickning?!

Men inte nu…nu kan de pricka dig bara några dagar efter att du inte betalat räkningen på utsatt datum.

Detta är på grund av att bara någon dag efter att förfallodagen passerats så går ärendet vidare till ett inkassobolag.

Inkassobolaget kan skicka ut en påminnelse försedd med en trevlig avgift……om du har tur.

I värsta fall kan inkassobolaget vända sig till kronofogdemyndigheten och kräva indrivning från dag ett…speciellt om du låtit bli att läsa det finstilta i det kontrakt som du undertecknat och godkänt.

Mitt i allt är skulden betydligt högre….det ingick ju en fet ränta från förfallodagen….fogden ska ju ha sin del av kakan också.

Konstigt nog kom de flesta av dessa förändringar samtidigt som det började spelas SMS lån trudelutter på radion…få se nu…runt 2006 hmmmm.

Vad hände då 2006??? Kom det en ny liten regering som förespråkade valfrihet lite mer än den tidigare, mer restriktiva regeringen gjort??

Mitt i allt så skulle regleringar och allt som vår tidigare ”storebrorseross” regering infört under några decennier tas bort…vi skulle bli självständiga och bestämma själva över våra små eländiga liv sas det.

Låter ju fantastiskt!!!

Läser jag om kommunismens ideologi så låter fanimig den minst lika fantastisk.

Ja vafan…..varenda ideologi som existerar verkar ju vara totalt ultimat…..i teorin.

När jag genomgått en liten mognadsprocess (gnäll inte!) så funderade jag lite över regler, lagar och regleringar.

Det finns ju en grundtanke någonstans där bakom…..att skydda oss från förfall.

Visst…vi kan inte leva livet fullt ut, men vi kan inte rasa rakt ner till helvetet heller…vi kunde vara så där Svenska…sådär lagom.

Ungefär samtidigt poppade de upp….de som visste om människans svaghet…och de tänkte fanimig utnyttja den fullt ut.

Människan är en komplex idiot…..eller kanske rätt lättläst….fortfarande idiot förvisso.

Alla söker saker att fylla våra liv med…vi är i behov av något slags afrodisiak,

de små luckor av vår normala grå vardag behöver täppas till.

Vissa klättrar i berg, andra använder sex, någon tar till flaskan, kanske någon bestämmer sig för att gräva en grop eller 2…det finns till och med idioter som sätter sig ner och börjar skriva!

De med minst fantasi…..eller det är fel att säga så…..de som inte riktigt har orken…de som kanske inte hittar någon bra lösning och bara vill gömma sig undan sitt liv för en stund….det är de som hamnar i ett beroende.

Beroende är ju klassat som en sjukdom sen ganska länge tillbaka….nu mer är ju inte de som drogar alkisar eller knarkare….de är sjuka.

Samhället öser in pengar för att bota de frivilligt sjuka……de har ju valt det själva, därför måste det ju vara frivilligt!?

Men det beroendet som ökar mest och kanske även är skadligast av dem alla talas det ganska tyst om….nämligen de spelberoende!

Är spelberoende en sjukdom??

Frågar du mig så är det den värsta pestsjukdomen av alla….den kan förgöra dig och din familj på bara några månader.

Av någon konstig anledning så är det helt legaliserat….det är ok att starta en spelsajt och börja lura besparingarna av folk.

Det bästa är att du inte ens behöver skriva företaget i Sverige……Malta och andra avlägsna destinationer passar ju mycket bättre…dels behöver du inte bry dig om svensk lagstiftning och blir det problem med någon tjurig sate som känner sig lurad, är det ju ett litet helvete att få tag på dig.

Den största niten som en spelberoende som spelat bort allt den har går på……är att den vill vinna tillbaka iallafall lite av det den förlorat.

Så jävla lägligt att de har uppfunnit något som kallas SMS lån då!

När man sitter där helt utblottad men med en plan hur man ska vinna tillbaka sina pengar och sitt liv, är det jäkligt lätt att peta in ”smsalåna” på sin mobil.

Vips….det tar max 15 minuter så har du en laddning kronor på ditt konto….kanske skulle ta och gå in på den där spelsajten och utöva din teoretiskt utarbetade plan i praktiken.

När du upptäckt att det finns en hel skog av små kreditbolag som gärna ger dig ett inblancolån, svider det ju inte så mycket att det första lånet spelades upp på bara några minuter.

Du får ju löning inom ett par veckor, då ska du reda upp den här lånedjungeln du hamnat i bestämmer du dig för, pickar in ett nytt nummer på mobilen och går över till din plan B för att vinna tillbaka det du förlorat.

Jag vet inte hur många som sitter där….men jag tror de är många fler än någon av oss anar.

I min närhet finns det personer som precis går igenom den här processen….de sitter mitt i det brinnande helvetet och har inte en aning om hur de ska ta sig ut.

Jag har försökt hjälpa vissa så gott det går…..efter att ha belånat mig själv upp över öronen och blivit totallurad av den första så fick jag byta strategi.

Jag försöker komma med råd…till exempel ta 1 stort lån och lösa in krediter om det är möjligt.

Betala förhelvete bort SMS lånen först brukar jag säga, vad jag förstått så kan de ju mångdubblas väldigt snabbt.

Hur kan ett land som säger sig bry sig om sina medborgare godkänna det här…..var går gränsen mellan kriminalitet och så kallad entrepenörsanda?

Varför sitter onda människor som förstör andras liv med välfyllda plånböcker och inte bakom lås och bom?

Människor tar ju livet av sig för att de har raserat hela sin tillvaro på grund av detta!

Hoppas ni tänker efter nästa gång ni hör någon stå och prata sig varm om valfrihet….. det finns en baksida av varje mynt.

Var rädda om er därute!

JoE

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu