Vem ska bära min pengasäck när jag blir gammal……

Ett jävla liv angående pensionsålder de senaste dagarna, lite siffror
75…tänkbar ny pensionsålder enligt Reinfeldt.
200000…..antal läsare på Aftonbladet som tycker 75 är åt helvete
50……hur gammal Reinfeldt behöver vara för att gå i pension.
144000…månadsersättningen Reinfeldt får fram till 65 års ålder då hans normala pension startar.
57…..antal beska inlägg från vänner på Facebook angående pensionsåldersfrågan.
0……antal positiva inlägg från vänner på Facebook angående pensionsåldersfrågan.

Reinfeldst jobbarkompis Borg…ja, han med hästsvansen, har fullt sjå med att skälla på storbankernas ockerräntor under tiden.
Aftonbladet passar på och åker med på Borgs bankangrepp och gapar ut hur bankcheferna lever lyxliv på bankvinsternas och våra sparpengars bekostnad.

Vet inte….men det känns som dom rycker lite i fel ände.
Vd´arnas löner är ju ganska saltade…..men ägarna då, Det är väl där den stora vinsten hamnar ändå?
De 10 åren efter bankkrisen under 90-talets första år så gjorde storbankerna ungefär 1500 Miljarder i vinst.
Jag vet inte om ni minns hur det lät där under bankkrisen men jag tänkte ta med er på en liten historielektion.
Nordbanken…..så hette en fantastisk privatägd bank under det sena 80-talet.
Huvudägare till Nordbanken var ett 20-tal prominenta människor som hade så många siffror på sina egna bankkonton att varken fingrar eller tår räckte till för att räkna dem.
Peter Wallenberg, boss för SEB stod ungefär samtidigt och gapade för fulla muggar om att statligt ägda banker var skit…privatägt skulle det vara.
Nu tyckte de flesta bankerna att det var väldigt kul att låna ut pengar, desto mer pengar desto roligare.
1990 stod så den privatägda Nordbanken med 65 Miljarder som försvunnit från deras kassavalv.
De 20-talet pengastinna ägarna såg ut som fiollådor och tyckte att detta var ju förskräckligt.
Det var nu någon kom på lite nya lustiga uttryck som vissa, oftast de med alldeles för mycket pengar och brist på samvete tog till sig fort som attan.
”Ansvarsfrihet”, ett uttryck som högavlönade direktörer gärna vill ha medskrivet på sitt kontrakt när de tar ett nytt ”jobb” i dagens tider…..de kan ju gå åt helvete och då vore det ju förskräckligt om den stackars direktören skulle behöva stå till svars.
Huvudägarna åberopade nu ansvarsfrihet…..de ville ju bara vara med och dela vinsten…..dela förlusten var ju något som de absolut inte ville ha något med att göra….hujedamej.
”En bank får inte gå under”, klämde ju någon annan lustig gubbe till med i samma veva…fantastiskt!
Alltså vilken idiot som helst kan starta en bank och förskingra så mycket han bara orkar….i slutänden får han ju ändå allt stöd han behöver……så mycket av våra pengar han behöver alltså.
Farbror staten gick in och tog sina (våra) pengar och köpte in sig som huvudägare i Nordbanken….De 65 Miljarderna fick vi skattebetalare betala….de som hade förskingrat pengarna åkte hem till sina Djursholmsvillor och tog en hummer eller 2 till tröst.
Nu visade det ju sig att även alla andra banker hade varit lika givmilda med att låna pengar och nu satt med skägget i brevlådan de också…..gissa om de applåderade så knäskålarna skallrade när ”en bank får aldrig gå under” personen drog sin harang.
Nu stod de på knä framför farbror staten och bad för sina liv…..eller för sina pengar…….och farbror staten gjorde dem bönhörda!
Bankakuten fick många besök från bankchefer som varit lite för givmilda med plånboken under de senaste åren……de gick därifrån med nya friska pengar för att fylla sina tomma valv med……vems pengar som fanns i bankakuten…..gissa!
Till och med bankakutens värsta fiende….Wallenberg him self stod där på tröskeln…han tyckte ju precis som Nordbanksägarna……att han bara ville vara med och dela vinsten….förlusterna hade ju inte han något att med göra.
Men Wallenberg behövde till slut inte ”låna” pengar från bankakuten….han kom på ett sätt att blåsa sina egna kunder tillräckligt mycket för att klara sig…..tänk vad han hade fått skämmas om han hade behövt ta hjälp av ”den lilla människan” stora starka karln.
Kronjäveln flöt så mycket den bara kunde och bankerna knep åt ringmuskeln så mycket det bara gick när de väl kom på fötter igen.
Något år in på det nya milleniumet så hade alltså storbankernas vinster efter krisen blivit dryga 1500 Miljarder….tror ni att de behövde betala tillbaka något av det de ”lånade”?
Sen dess har bankernas vinster legat mellan 50-100 Miljarder varje år……de förvaltar våra pengar…det är det de tjänar pengar på.

Mina tankar angående bankbovar och höjda pensionsåldrar går ju lite såhär.
Är det inte dags att ta lite av bankernas vinster…..kanske satsa de på pensionerna…de skulle räcka långt.
När man jobbat i närmare 50 år av sitt liv är man nog aningens trött i kroppen….kanske inte om jobbet bestått i att räkna sina pengar eller varit att besluta om människors öden utan att vara direkt insatt i frågan.
Lite lustigt att det är just bankerna som förvaltar våra pensionspengar….ge dig fan på att de tar rejält betalt för det jobbet!
Vet inte hur gammal Reinfeldts föräldrar är…eller om de är i livet….men kunde det inte vara en idé att låta dem praktisera några år inom äldreomsorgen….eller varför inte ställa dem nere på ett verkstadsgolv och slita….skulle tro att sonen fått ett annat perspektiv på sina idéer då.

JoE

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu