Gummibollsperspektiv…..

Måste väl först säga att mitt företag är väldigt måna att behålla sina anställda….men det betyder ju inte att de agerar rätt hela tiden.

Lågkonjunktur nu igen….känns som om den till och med är djupare än 2009.
Speciellt avdelningen där jag själv jobbar är extra ansatt….det har ju dunkats in ett gäng miljoner i en ny kanal som ska kunna köra större delen av vårt sortiment.
Prognosmakarna….ni vet…..de där figurerna som sitter och gissar….de har hållt en negativ profil ganska länge nu….känslan är ju att det är ett sätt att gardera upp sig……gissar de riktigt negativt så kan det ju hur det än går bara bli positivt….snacka om att kunna sitta säkert på sin plats……undrar var prognosmakarutbildningen finns hmmmm.
Mitt tips är att prognosmakarklassen ligger vägg i vägg med hemliga agent klassen….är det astronautklassen som ligger där bredvid?
Hur ansöker man?
Vilka referenser behöver man ha?
Vilken grundutbildning behövs?
Får man klä ut sig till en apa i kostym?

Prognosmakarna har dragit i handbromsen så hårt som det någonsin går…..det kommer gå åt helvete nu igen….har de aldrig haft rätt förut så kanske de får det nu….hur som helst kan de ju bara ha rätt eller så har de fel och då är det ju positivt….hängde ni med i svängarna? Inte……då är ni ett riktigt ämne för att bli en prognosmakare!
I väntan på att prognosmakarnas dom ska besannas…..eller inte….så har cheferna tuggat extra oroligt på skrivbordskanten…..bäst att knipa åt skinkhalvorna så att det ser bra ut uppåt i hierarkin….aktivt chefande är ju alltid uppskattat….varenda krona som sparas in är ju ett plus…..att de brukar förlora det tiodubbla när det sen vänder uppåt igen har de ju glömt….den här gången också.

Eftersom min avdelning ligger i kläm…den är ju gammal….stabil som ingen annan…men gammal…..så är det vi som får stryka på foten när det ska sparas lite.
Har alltid lidit med den grupp som tillhör de som jag kallar gummibollarna.
Gummibollarna är den grupp som är övertaliga….de som inte varit på en arbetsplats under en speciellt lång tid.
Varenda gång som det börjar tuggas på den där skrivbordskanten så brukar gummibollarna få studsa omkring igen.
Den typiska gummibollen jobbar på en avdelning som ligger på sista platsen i ledet till en ny framgångsrik framtid….alltså nästa avdelning som det ska sparas in på vid nästa handbromsomfamning.
Den auktoritäre chefen vill ju visa sig från sin mest auktoritära sida och spara in slantar där det går…..det vill säga få ner den enda kostnaden som visar på ett superbt auktoritärt chefsskap…….personalkostnaden!
Nu heter det ju vackert att vi ska vara flexibla.
Så när personalkostnaderna ska ner kommer vissa….de som har ett flexibelt anlag…..gummibollsanlag….av någon ganska logisk anledning så är de med mest flexibelt anlag sist in på den nu drabbade kanalen…..nu studsa vidare.
Gummibollarna hamnar på nya ställen….utlåning heter det ju……tiden på den nya avdelningen ska vara under en avtalad tidsperiod.
Ofta hamnar gummibollen på en avdelning som då ligger på gränsen på den skrivbordkantstuggande chefens gråzonskala…..den han tittar extra på om nu prognosmakarna skulle få en ny vision….att det kommer att gå åt helvete på riktigt till exempel.
Då blir det ju en ny studsomgång för gummibollen….till nästa ställe.
Alltså för att inte krångla till det ordentligt för er……gummibollarna är en grupp människor som är av den flexibla modellen….och de flyttas omkring så mycket de nu tänkas kan!
Jag känner några av de här människorna och jag vet hur de mår.
Ni kan ju tänka er själva hur man mår när man går till en arbetsplats där man när som helst kan skickas till en ny arbetsplats.
Det kanske kan vara till det bättre….men oftast innebär det att man får andra arbetstider….skiftlag…..sämre lön.

Nu var det min arbetsplats tur alltså….vi har några rutinerade gummibollar där….så de visste ju vad som gällde.
Eftersom jag själv är ganska nyinkommen…bara 1½ år….så förstod jag att jag skulle få upptäcka gummibollslivet från insidan.
Det är tidsbestämt på 3 månader….vad som händer sen vet jag inte….prognosmakarna har ju blåst extra hårt i domedagstrumpeten….så när jag ska tillbaka till min ordinarie arbetsplats…mitt ordinarie skift….ser det ut att ha gått såpass åt helvete att det nog inte finns plats där för mig.
Jag var lite egoistisk när jag skulle studsa i den riktning som de bestämt åt mig….påtalade min privata situation och att allt skulle fungera mycket bättre om jag fick vara med och peka ut riktningen på min studs.
Tack och lov så räddade detta upp mig lite…….jag drog en vinstlott ur gummibollstombolan.
Men jag är osäker nu…..precis som mina gummibollskollegor som redan vet att det kommer nya studstillfällen.
Som ensamstående 50% pappa så är det inte roligt att gå till barnens mammor och säga att jag behöver ändra i mina veckor……att jag behöver ändra för att mitt ganska statiska liv ska kunna fungera överhuvudtaget.
När jag sen säger att det kommer nog att komma mer förändringar redan till sommaren…och att jag kommer behöva justera mina och barnens tider efter vad som gäller då……..blir de tunga suckar från mammorna.
De behöver ju veta…de behöver ju själva planera…barnen behöver veta…..deras rutiner och tider är viktiga….vill ju inte att de ska tillhöra gummibollsskaran redan innan de kommit ut på den flexibla gummibollsmarknaden.
Känslan i magen är inte bra nu……..man mår bäst när man är trygg!

JoE

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu