Jag försäkrar er…….

Försäkring….ett annat ord för trygghet.
När man blir förälder så ramlar det en massa saker med det inledande ordet försäkring över en.
Försäkringskassan blir ett ställe som man får högvis med papper från och ett ställe dit man får sitta i telefonkö i timtal.
I början var det enkelt…man anmälde vård av barn via telefon exempelvis.
Efter några dagar fick man hem ett intyg som man fick fylla i vilka dagar man varit hemma för att vårda sitt barn…inga problem.
I mitten på 2000-talet så förändrades vissa saker.
Man kunde nu sköta det mesta från försäkringskassans hemsida…..men nu började det dyka upp ett nytt papper…..intyg från dagis/fritids att barnet inte har varit på dagis/fritids de dagar som du ansökt om vård av barn….spännande!
Pappret i sig är ju inte så spännande men skräcken i ögonen på personalen som behöver fylla i det är väldigt spännande.
Det mest spännande var ju när man fäpplade med sina arbetstider så att man försökte få till det så att barnen inte skulle behöva vara på fritids…man försköt någon timme hit eller dit och den andra föräldern gjorde detsamma bara för att man skulle få ihop det.
Men om barnet nu blev sjukt behövde man ju inte fäppla med tiden…utan en förälder fick stanna hemma medans den andre jobbade sina ordinarie tider.
När man då kom släntrande in på dagiset med sitt intyg som man ville ha ifyllt och personalen upptäckte att barnet inte skulle ha varit där började den spännande diskussionen.
”Du ska bara fylla i att barnet inte varit här”, försöker jag förklara.
”Men det står ju i schemat att barnet inte skulle vara här”, förklarar den ganska oroliga personalmänniskan.
”Ja precis…så skriv på nu att barnet inte varit här”, tycker jag och duckar för problemet.
”Men jag kan ju inte skriva på när barnet inte skulle vara här”, blir personalmänniskans ord då.
Det hela brukade sluta med att personalmänniskan var tvungen att ringa i princip varenda ansvarig person hon nu eventuellt kunde komma på.
Rädslan för försäkringskassan var ju så kompakt att personalen trodde att de var någon sorts småpoliser…det enda de skulle intyga var ju att barnet inte varit på dagis den aktuella tiden det gällde….vare sig det skulle varit där eller inte…håhåjaja.
Nu var det ju inte det jag tänkte ta upp angående försäkringskassan….har ju betydligt mer intressantare diskussioner med dem än så.
Om du har ett barn med en diagnos…vilken det än må vara…så har du rätt att söka något som kallas vårdbidrag.
Vårdbidraget baseras på merkostnaden barnet med diagnosen för med sig…mer än ett barn utan diagnos alltså.
Det kan röra sig om saker som försvinner eller glöms….saker som slits mer än normalt…ja saker som kanske sker lite mer av när barnet har en viss diagnos.
En spännande sak med vårdbidraget är att man inte får ta med förlorad arbetsinkomst i sin ansökan….detta trots att antal möten, läkarbesök, tider som man inte kan lämna barnet ensamt hemma mm. är flera gånger så mycket som om man har ett barn utan ställd diagnos.
Den merkostnaden…eller kanske man ska kalla det inkomstbortfallet vill inte försäkringskassan vara med och ersätta.
När man ansöker om vårdbidrag så börjar man från noll….man beskriver en dag med barnet och sedan fyller man i en lista där man räknar upp alla de saker som man anser kostar mer än för ett barn utan diagnos.
Listan ska vara komplett…exakt vilka saker och exakt hur mycket varje sak kostar.
När det är gjort och man har fått ett gäng avslag som man överklagat, man har kompletterat med ytterligare saker för att FK ska förstå att det faktiskt är en ansenlig merkostnad som man faktiskt har.
Då…kanske….om man formulerat sig nog bra….om listan har varit tillräckligt diger…då kan man få ett ¼-dels vårdbidrag från FK.
¼-dels vårdbidrag är alltså 25% av ett årsbasbelopp…..11000 i runda slängar…eller strax under 1000 kronor i månaden.
Min tanke när man har tragglat med det här i månader innan man fått det beviljat….så här jobbigt var det för mig….och jag är ganska välformulerad.
Hur går det med invandrare som söker detta? Hur går det för de som har svårt att formulera sig? Hur i helvete går det för de som inte kan ta i från knäna när de skriver sin ”kosta mer” lista?
Min stora fråga är ju varför det inte finns en schablon för det här….så att om man nu har ett barn med en diagnos att kanske ¼-dels vårdbidrag utgår utan att man behöver ansöka om det.
Om man sen tycker att merkostnaden är betydligt större….då kan man ansöka om ett högre vårdbidrag.
Så tycker jag….men jag har ju tyckt fel förr hmmm

Försäkring…..ar haha
Jadu….det är väl ändå ett av de största bedrägerier som vi korkade Svenssons blir utsatta för.
Alla som har haft med försäkringsbolag att göra vet ju vilket helvete det är….och nog fan finns det en småstilt text någonstans som man missat.
Tänkte berätta om en händelse som är lite speciell angående försäkringsbolag…ja kan säga bolag eftersom det var mer än ett inblandat.
Min minste son bröt benet på dagis när han var 4.
Han hade lekt i en klätterställning och missbedömt det hela en aning och dråsade i backen från 2 meters höjd.
När vi åkte till sjukhuset med honom visade det sig att hans ben var brutet.
Läkaren gipsade ihop det hela och vi fick åka hem samma kväll som vi kommit in.
När ditt barn brutit benet får han inte vara på dagis!
Detta resulterade ju i att en av oss föräldrar var tvungen att stanna hemma med honom under hela den period han var gipsad.
När de tog av gipset efter 4 veckor och röntgade honom så visade det sig att benet inte växt ihop ordentligt….det blev gipsning igen….4 nya veckor.
I barnförsäkringen finns det ju en ganska intressant sak som heter ”vård i hemmet”.
Det vill säga att om något barn inte kan vara på dagis eller skola och en förälder måste stanna hemma med barnet…så kan försäkringsbolagen ersätta den inkomstförlusten man lider av under tiden…….kanon tänkte jag och kontaktade Folksam…där har jag en försäkring via facket som kallas ”medlemsbarn” och där är alla mina barn tryggt försäkrade.
När den 5:e försäkringsmänniskan förklarade för mig att detta endast betalades ut om barnet vistats minst 3 dygn på sjukhus innan den eventuella vårdtiden hemma förstod jag det äntligen.
När jag förklarade att enda chansen att man ska bli inlagd minst 3 dygn på sjukhus var att man var död skrattade försäkringsmänniskorna roat.
Barnets mor som litade lika mycket på mig ungefär som en filipingubbe litar på en saltvattenkrokodil hade givetvis försäkrat kidsen i ett annat bolag…det var ju lugnt….det var ju jag som betalade.
Länsförsäkringar….av någon lustig anledning hade de exakt samma krav som Folksam för att vård i hemmet skulle utbetalas…..det var ju lugnt….betalade ju bara dryga 4000 om året för 3 ungar.
Dagiset hade ju också en försäkring….Trygga barn….jo hej du!
Gissa vilka krav de hade för att vård i hemmet skulle utbetalas………minst 3 dygn på sjukhus jojomän.
Ungefär 99,95% av de som fortfarande andas för egen maskin skrivs ut från sjukhusen inom 3 dygn….undrar om försäkringsbolagen har forskat i det hmmm.

Jaja nu har jag fått gnälla av mig lite…..men hur försäkrade ni nu än är….om ni ska teckna nya försäkringar…ställ frågor, läs det finstilta…..det finns en anledning till att försäkringsbolagen tjänar miljarder på våra premier varje år.

JoE

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu